Mikor 5% a lakás áfája?

dec 29, 2020 | Ingatlanjog

A családok otthonteremtésének támogatását célzó akcióterv részeként az Országgyűlés 2020. december 1-jén elfogadta az új építésű lakásokra vonatkozó áfakulcs 5 %-ra csökkentését, valamint a CSOK-kal vásárolt lakás illetékmentességét tartalmazó törvényjavaslatot. Jelen blogcikkünkben az 5%-os mértékű áfakulcs alkalmazására vonatkozó legfontosabb szabályokat mutatjuk be.

Az új szabályozás értelmében 2021. január 1-jétől az új építésű lakások vásárlása után 27% helyett ismét csak 5% mértékű áfát kell fizetni. Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy az 5 százalékos áfakulcs kizárólag azokra a legfeljebb 150 m² összes hasznos alapterületű, többlakásos lakóingatlanban kialakított vagy kialakítandó lakásokra (pl. ikerházi vagy sorházi lakások), valamint a legfeljebb 300 m² összes hasznos alapterületű egylakásos lakóingatlanokra (családi házak) vonatkozik, amelyek új építésűnek minősülnek, azaz.

a) használatbavételük még nem történt meg, vagy

b) a használatbavételük megtörtént ugyan, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év (ha egyszerű bejelentés alapján valósult meg az építkezés, a két évet a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításától kell számolni).

Az olyan, már használatba vételi engedélyt kapott lakásokra és házakra tehát nem vonatkozik a kedvezményes áfakulcs, amelyek több mint két éve a piacon vannak.

Tekintettel arra, hogy az összes hasznos alapterület mértéke irányadó, a lakóingatlan azon belső területeit, amelyek felett a belmagasság nincs meg legalább 1,90 méter (gondoljunk csak a beépített tetőtereknél a ferde falak alatti területekre), az összes hasznos alapterület számításánál figyelmen kívül kell hagyni. Ügyelni kell továbbá arra is, hogy a garázs, műhely, üzlet és gazdasági épület továbbra sem része a lakóingatlannak, még akkor sem, ha azzal egybeépítették. Így amellett, hogy ezek alapterülete a lakóingatlan alapterületébe nem számítható bele, az ilyen helyiségek adásvételénél változatlanul 27%-os mértékű maradt az áfakulcs.

Az új szabályt 2021. január 1-től kell alkalmazni, azaz a 2021. január 1. napjától kiállított lakásvásárlásra vonatkozó rész- vagy végszámla már 5 %-os kulccsal adózik. Ez azt is jelenti, hogy ha a kivitelezővel még idén az építés készültségi foka alapján meghatározott részteljesítésekben állapodott mega vevő, akkor a 2020. december 31-ig teljesített részteljesítésekre még a 27 %-os, a 2021. január 1-től teljesített részteljesítésekre pedig már az 5%-os adómérték alkalmazandó. Vigyázni kell arra, hogy az adásvételi szerződés a vételárat nettó összegben állapítsa meg, ellenkező esetben a kedvezményes adómérték nem lesz érvényesíthető, hacsak nem sikerül külön megállapodni a kivitelezővel a bruttó összegben meghatározott vételár közös megegyezéses módosításában.

Az új lakóingatlanok értékesítésére a kedvezményes áfakulcsot főszabály szerint 2022. december 31-éig lehet alkalmazni, de ez a határidő leginkább a már folyamatban lévő építkezéseket érinti. Azon lakóingatlanoknál ugyanis, amelyek 2022. december 31-ig megkapják a – végleges – építési engedélyt, vagy egyszerű bejelentéshez kötött építkezésnél azt legkésőbb 2022. december 31-ig bejelentik, 2026. december 31-ig is érvényesíthető lesz az 5%-os áfa.

Akik pedig az új építésű lakás vagy ház vásárlásához CSOK-ot is igénybe vesznek, még ezt az 5 %-os áfatartalmat is visszaigényelhetik, ráadásul még a 4%-os mértékű vagyonszerzési illetéket sem kell megfizetniük. A „CSOK-osok” tehát gyakorlatilag teljesen áfa- és illetékmentesen juthatnak hozzá új otthonukhoz

Legutóbbi bejegyzések